Boetes bij foutieve opgave VGM

14 jul 2020

Sinds juli 2016 heeft de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) een weegverplichting voor containers ingesteld. Onder deze regelgeving is de verlader verplicht om voor verzending van de exportcontainer, het brutogewicht (VGM = Verified Gross Mass) vast te stellen en deze door te geven aan de rederij. De verlader, of wij als expediteur, dient daarom de BL instructie inclusief VGM aan de rederij te sturen.

Boetes

Verschillende rederijen hebben de afgelopen weken aangekondigd dat ze boetes gaan hanteren indien er een verkeerde VGM wordt opgegeven.

De regels verschillen per rederij, ook hanteren zijn verschillende marges waarbinnen afgeweken mag worden.

Boetes kunnen in diverse gevallen opgelegd worden, waaronder:

  1. als er een afwijking is tussen VGM en het gewicht dat is aangegeven op de BL instructie (BL instructiegewicht + tarragewicht container),
  2. als het aangegeven VGM het maximale brutogewicht van de container overschrijdt volgens de “CSC / Container Safety Convention Plate”
  3. als het aangegeven VGM minder is dan het eigen gewicht van de container.

Deze boetes kunnen oplopen tot wel Usd 500,-.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met onze exportafdeling of bekijk ons duidelijke overzicht op de website: https://www.embassyfreight.eu/uploads/2017/08/leaflet-embassy-Solas-VGM.pdf