Corona update EFR website

Corona update – 3 april 2020

Corona update EFR website

3 apr 2020

Wij proberen u regelmatig op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het Corona (COVID-19) virus en de gevolgen voor de logistieke sector. We realiseren ons dat dit nieuws continue aan veranderingen onderhevig is, want het nieuws van vandaag kan morgen weer anders zijn.

Hierbij delen we de belangrijkste ontwikkelingen van deze week:

Wegtransport binnen Europa

Om goederenvervoer sneller te laten doorstromen heeft de Europese Commissie alle 27 EU-landen gevraagd om fast lanes in te stellen aan de grenzen. Dankzij deze zogenaamde green lanes wordt goederenvervoer van personenvervoer gescheiden en zou vertraging beperkt kunnen worden tot 15 minuten.
Daarnaast wordt er aangeraden om digitale vrachtbrieven (E-CMR) te gebruiken om controles aan de grens te vereenvoudigen maar ook met het oog op hygiëne. Papieren CMR’s werken verspreiding van het coronavirus, letterlijk, in de hand. Vooralsnog is de E-CMR alleen in de Benelux te gebruiken.

Lockdown

Behalve in India, Canada, Zuid-Afrika en een groot deel van de USA hebben ook Mexico, Nigeria en Curacao een lockdown afgekondigd. Wij verwachten dat nog meer landen zullen volgen.
Wij onderzoeken momenteel wat de gevolgen zijn voor de logistieke sector en raden u aan om eerst met uw ontvanger te checken of zij de goederen kunnen ontvangen.

USA

Ondanks dat het Corona virus snel om zich heen grijpt in de USA en in een groot aantal staten een lock-down is ingesteld, gaat het werk op de terminals vooralsnog onverminderd door. Wij kunnen uw boekingen naar de USA als vanouds uitvoeren.

Import vanuit het Verre Oosten

De vraag naar goederen uit het Verre Oosten is dermate afgenomen dat rederijen hebben aangekondigd om in april tientallen afvaarten te schrappen.

Luchtvracht

Er kan op het moment naar en vanuit de meeste bestemmingen gewoon gevlogen worden, al is de ruimte beperkt en zijn de tarieven flink gestegen.
Een aantal airlines is nu begonnen met het inzetten van passagiersvliegtuigen voor het vervoer van goederen en het aantal vrachtvluchten naar Nederland wordt uitgebreid. Deze capaciteitsvermeerdering kan hopelijk wat verlichting geven.

 

Een aantal onderwerpen uit ons laatste nieuwsbericht van vorige week zijn nog steeds actueel:

De haven van Rotterdam is 24/7 operationeel

Ondanks de ingrijpende maatschappelijke gevolgen van de coronavirus uitbraak, blijft de haven van Rotterdam operationeel, laat het Havenbedrijf Rotterdam weten. Goederenoverslag gaat onverminderd door.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam

Zeevracht export

Op dit moment geldt voor export naar nagenoeg alle vaargebieden, dat ruimte en equipment nog steeds schaars zijn. Dit heeft voor een verhoging van de tarieven gezorgd.
Vanaf eind april verwachten we hier een verandering in. De Nederlandse productie is verminderd, waardoor de export zal afnemen. De voor import aangekondigde blank sailings hebben over een aantal weken later ook invloed op het aanbod aan afvaarten voor export.

Tarieven

De huidige marktomstandigheden zorgen voor plotselinge en onvoorziene veranderingen in tarieven.
Onze tarief- en servicevoorstellen zijn gebaseerd op de capaciteitsvoorwaarden op het moment van aanvraag. Alle aanbiedingen moeten op het moment van boeking opnieuw door Embassy Freight Rotterdam worden bevestigd om geldig te zijn.
Bedankt voor uw begrip.

Hoewel de meeste van onze medewerkers vanuit huis werken, lopen onze werkzaamheden volledig door. Als we iets voor u kunnen betekenen dan horen we het graag!