HS goederencode

13 apr 2017

Wat is een goederencode en waar is dit voor nodig?

Wilt u goederen importeren of exporteren? Wenst u informatie over invoerrechten, douanedocumentatie of belastingen? Hier heeft u een goederencode voor nodig.

Een goederencode, ook wel statistieknummer of HS-code genoemd, is een 10-cijferige code om handelsgoederen te kunnen classificeren. Dit systeem wordt nagenoeg wereldwijd toegepast. De eerste 6 cijfers zijn internationaal hetzelfde. De onderverdeling kan daarna per land anders zijn.

De goederencode die uw buitenlandse leverancier opgeeft kan daarom anders zijn dan de code die in Nederland gebruikt wordt.

Kan ik zelf de goederencode vaststellen?

Het is mogelijk om zelf de goederencode vast te stellen maar het is raadzaam om een specialist in te schakelen. Er kleven namelijk grote risico’s aan. Bij het gebruik van een verkeerde code kan er te veel of te weinig douanerecht betaald worden. De douane kan dit tot 3 jaar terug controleren en dus ook terugvorderen. Ook kan dit leiden tot hoge boetes of sancties.

Om er helemaal zeker van te zijn dat de juiste HS-code bij invoer gebruikt wordt, kan bij de douane een Bindende Tarief Inlichting (BTI) aangevraagd worden. Deze geldt voor de gehele EU indien het om een identiek product gaat.

Voor meer informatie omtrent goederencodes kunt u contact opnemen met onze declarant Remco Schot.