Situatie Oekraïne en Rusland

3 mrt 2022

De oorlog tussen Rusland en de Oekraïne en de sancties die daarop door de NAVO zijn opgelegd aan Rusland hebben uiteraard ook grote impact op de transportsector. Het lijkt er nu op dat de sancties vooral het uitvoerproces raken. Enkel essentiële (hulp) goederen worden nog geëxporteerd.
Rederijen schrappen hun diensten naar Odessa en Russische terminals en sommigen bieden ook geen afvaarten meer naar de Baltische staten en bepaalde havens in de zwarte zee.
Ook het wegtransport richting Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland ligt nagenoeg stil. In West-Europa rijden veel Oekraïense chauffeurs welke nu om diverse redenen niet beschikbaar zijn. Dit leidt tot een groot personeelstekort en kan zorgen voor vertragingen in het Europese wegtransport.
Luchtvracht naar het Verre Oosten wordt ook geraakt gezien er niet meer over het Russische luchtruim gevlogen wordt. Er moet omgevlogen worden wat het vliegen vele malen duurder maakt. Vanuit Azië vliegen niet-westerse vooralsnog wel over Rusland naar Europa.
Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen of kijk op https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/oekraine-en-rusland voor meer informatie.