Embassy Freight Rotterdam port of Rotterdam

Topdrukte in de scheepvaart

Embassy Freight Rotterdam port of Rotterdam

10 dec 2020

Import

Vanuit Azië en het Indisch subcontinent wordt het nijpende tekort aan scheepsruimte en lege containers steeds groter. Zowel in de Chinese havens als in de omliggende landen als Korea, Taiwan en Vietnam is de situatie inmiddels zeer problematisch. Leeg equipment is zeer schaars en de meeste rederijen zijn al tot het eind van het jaar volgeboekt. Er is simpelweg te weinig capaciteit om aan de huidige vraag te voldoen.

Deze marktsituatie zorgt voor ongekend hoge tarieven en verdere tariefsverhogingen midden december.

Helaas is het einde hiervan ook nog niet in zicht en we verwachten dat deze situatie aan zal houden tot na het Chinees Nieuwjaar, midden februari 2021.

Luchtvracht- en railtransporttarieven vanuit het Verre-Oosten stijgen door deze ontwikkeling mee en zullen naar verwachting traditioneel richting kerst ook nog verder omhooggaan.

We willen benadrukken dat we er echt alles aan doen om uw zendingen toch tijdig en zo rendabel mogelijk te verschepen.

Export

Ook vanaf Rotterdam en de overige Noord-Europese havens is er een krapte op nagenoeg alle vaargebieden.

Vele afvaarten naar met name het Indisch Subcontinent en het Midden- en Verre Oosten zijn de komende weken al volgeboekt. Dit geldt ook voor de schepen richting Australië en Nieuw-Zeeland. Ruimte naar Mexico, Canada en USA is ook beperkt.

Ook hier zorgt de grote vraag voor stijgende tarieven.

Wij raden u ten zeerste aan om rekening te houden met bovenstaande situatie en tijdig uw planning aan ons door te geven. Zoals altijd zullen wij met u meedenken en een passende oplossing adviseren.