Brexit

Bent u klaar voor de BREXIT?

23 jul 2020

Het gaat nu echt gebeuren: de BREXIT komt eraan. Vanaf 1 januari 2021 kunnen goederen niet meer zonder douanedocument van en naar de UK vervoerd worden.

Tot 1 juli 2020 was er nog een mogelijkheid om de overgangsperiode te verlengen, echter de Britten hadden hier geen interesse in. Dat houdt in dat de overgangsperiode niet meer onder het Terugtrekkingsakkoord kan worden verlengd.

U heeft nog krap een half jaar om u voor te bereiden. Zorg dat u klaar bent door de volgende voorbereidingen te treffen:

 • EORI Nummer (Economic Operator Registration and Verification nummer)
  Er is een EORI nummer nodig om goederen uit- en in te kunnen klaren. Dit nummer kunt u, mits in het bezit van een geldig btw-nummer, aanvragen bij de belastingdienst, afdeling douane.
 • BTW Verlegging
  Met een BTW verlegging hoeft de BTW bij invoer niet direct betaald te worden. Betaling kan dan uitgesteld worden tot u de periodieke btw-aangifte doet. Hiervoor heeft u wel een vergunning (artikel 23) nodig. Dit kunt u aanvragen bij de belastingdienst, afdeling douane.
 • Vergunningen
  Indien u handel drijft met het VK kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Het is zaak dit ruim tevoren na te gaan en indien nodig, aan te vragen.
 • Invoerrechten
  Bij de douane kan een Bindende Tarief Inlichting (BTI) worden aangevraagd voor een specifiek product. Op deze manier weet u welke goederencode van toepassing is en welk percentage aan invoerrechten u dient te betalen.
 • Douaneaangiften
  Last but not least dient er een douaneaangifte gedaan te worden bij in- of uitvoer. Als uw expediteur kan Embassy Freight u assisteren met het opmaken van douanedocumentatie en de inklaring, mits wij het transport uitvoeren.

Alles geregeld? Dan bent u klaar voor de BREXIT!