Brexit

Brexit update

Brexit

5 feb 2019

Het Britse parlement heeft tegen het Brexit-voorstel gestemd.
Wat houdt dit in?

Vooralsnog liggen de meningen van de verschillende partijen binnen het Britse parlement te ver uitéén.
Wel heeft een meerderheid zich uitgesproken tegen een No Deal en tegen een harde grens met Ierland. Echter, niets is zeker.
Zolang er geen meerderheid van de stemmen is en er geen deal wordt gesloten vóór 29 maart aanstaande, zal het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten en vervallen alle handelsverdragen.
Dit resulteert in lastige douaneprocedures, hogere kosten, invoerrechten en vertragingen aan de grens.
Het meest gunstige Brexit-scenario is een tijdige deal tussen de EU en de Britten.
In dit geval wordt er een handelsakkoord gesloten en komen er nieuwe regels en procedures voor de import vanuit en de export naar het VK.
Het wachten is nu op Premier May; zij gaat proberen opnieuw te onderhandelen in Brussel.

Wat de uitkomst ook zal zijn, 29 maart nadert gestaag en dat er zaken veranderen is zeker. U kunt in ieder geval alvast de volgende voorbereidingen treffen:

 • EORI Nummer (Economic Operator Registration and Verification nummer)
  Er is een EORI nummer nodig om goederen uit- en in te kunnen klaren. Dit nummer kunt u, mits in het bezit van een geldig btw-nummer, aanvragen bij de belastingdienst, afdeling douane.
 • BTW Verlegging
  Met een BTW verlegging hoeft de BTW bij invoer niet direct betaald te worden. Betaling kan dan uitgesteld worden tot u de periodieke btw-aangifte doet. Hiervoor heeft u wel een vergunning (artikel 23) nodig. Dit kunt u aanvragen bij de belastingdienst, afdeling douane.
 • Vergunningen
  Indien u handel drijft met VK kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Het is zaak dit ruim tevoren na te gaan en indien nodig, aan te vragen.
 • Invoerrechten
  Bij de douane kan een Bindende Tarief Inlichting (BTI) worden aangevraagd voor een specifiek product. Op deze manier weet u welke goederencode van toepassing is en welk percentage aan invoerrechten u dient te betalen.
 • Wisselkoersrisico’s
  Het Britse pond is zeer instabiel en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen. Tussen het moment van factureren en betalen kan de koers van de valuta wijzigen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om valutarisico’s af te dekken, neem hiervoor contact op met uw bank.

Bij in-of uitvoer dient er een douaneaangifte gedaan te worden. Embassy Freight kan u assisteren met het opmaken van douanedocumentatie en de inklaring, mits wij het transport uitvoeren.

Uiteraard staan wij ook altijd voor u klaar voor advies.

We houden u op de hoogte omtrent de Brexit ontwikkelingen.