Container 42

Container 42: de slimste container ter wereld

Container 42

17 jun 2019

Wat maakt een container allemaal mee tijdens zijn reis van A naar B? De slimste container ter wereld genaamd ‘Container 42’ gaat dit de komende twee jaar vastleggen.

Deze hyperintelligente container is uitgerust met sensoren en communicatietechnologie om tijdens de reis onder andere de vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur te meten. Er zit een camera op, zonnepanelen en diverse gps-apparatuur. Zo wordt het bij schade of diefstal duidelijk wat er precies gebeurd is. De verzamelde data geeft inzicht in alles wat een container tijdens transport meemaakt.

Container 42 is tot stand gekomen door een samenwerking van IBM, Cisco Esri en het Havenbedrijf Rotterdam. Met de ambitie om de ‘smartest port’ te zijn, neemt Rotterdam het voortouw in de digitale transformatie van haven en logistiek. ‘Container 42’ is een metafoor voor die transformatie, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. De naam ‘Container 42’ is een verwijzing naar het boek ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ van Douglas Adams, waarin alle levensvragen worden beantwoord met dat ene mysterieuze antwoord: ‘42’.

Op 4 juli is de container te bezichtigen in Rotterdam in verband met de viering van het 10-jarig bestaan van het RDM-terrein (de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij).

Bron: Havenbedrijf Rotterdam