Brexit

Drukte in aanloop naar de Brexit

Brexit

25 mrt 2019

Op 29 maart 2019 zou het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen, echter de Brexit datum is uitgesteld naar 12 april. Als er nu alsnog een akkoord wordt bereikt hebben de Britten tot 22 mei de tijd om alle noodzakelijke wetgeving door te voeren.
Echter, er wordt er ook altijd nog rekening gehouden met het No Deal scenario.

Door de onzekerheid over de Brexit proberen veel verladers nog voor 12 april lading weg te boeken naar het Verenigd Koningrijk. Dit resulteert in extra drukte en volle boten.

De gemeenten Rotterdam en Vlaardingen, het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben voor de zogenaamde harde Brexit al maatregelen genomen. Zo worden er in de regio Rotterdam vijf tijdelijke bufferparkeerlocaties voor vrachtwagens gerealiseerd. In totaal kunnen hier 700 vrachtwagens parkeren totdat zij de papieren in orde hebben. Alle lading bestemming voor het Verenigd Koninkrijk dient namelijk vooraf digitaal aangemeld te worden in het haven communicatie systeem Portbase, anders worden zij niet toegelaten op de ferry.
Indien Embassy Freight Rotterdam uw transport vanuit of naar de UK regelt, zorgen wij voor aanmelding in Portbase.

Zorg dat u klaar bent voor een eventuele Brexit door alvast de volgende voorbereidingen te treffen:

 • EORI Nummer (Economic Operator Registration and Verification nummer)
  Er is een EORI nummer nodig om goederen uit- en in te kunnen klaren. Dit nummer kunt u, mits in het bezit van een geldig btw-nummer, aanvragen bij de belastingdienst, afdeling douane.
 • BTW Verlegging
  Met een BTW verlegging hoeft de BTW bij invoer niet direct betaald te worden. Betaling kan dan uitgesteld worden tot u de periodieke btw-aangifte doet. Hiervoor heeft u wel een vergunning (artikel 23) nodig. Dit kunt u aanvragen bij de belastingdienst, afdeling douane.
 • Vergunningen
  Indien u handel drijft met VK kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Het is zaak dit ruim tevoren na te gaan en indien nodig, aan te vragen.
 • Invoerrechten
  Bij de douane kan een Bindende Tarief Inlichting (BTI) worden aangevraagd voor een specifiek product. Op deze manier weet u welke goederencode van toepassing is en welk percentage aan invoerrechten u dient te betalen.
 • Wisselkoersrisico’s
  Het Britse pond is zeer instabiel en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen. Tussen het moment van factureren en betalen kan de koers van de valuta wijzigen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om valutarisico’s af te dekken, neem hiervoor contact op met uw bank.

Bij in-of uitvoer dient er een douaneaangifte gedaan te worden. Embassy Freight kan u assisteren met het opmaken van douanedocumentatie en de inklaring, mits wij het transport uitvoeren.

Uiteraard staan wij ook altijd voor u klaar voor advies.